orthomoleculaire therapie

Voeding levert energie zodat je lichaam kan functioneren. Die energie is de motor achter allerlei noodzakelijke fysieke processen. Daarom is het essentieel dat wat je eet gezond en uitgebalanceerd is, waardoor je spijsvertering optimaal kan werken en de energie kan blijven stromen. Verkeerde voeding zorgt voor disbalans en tekorten, die vaak kunnen leiden tot fysieke en mentale problemen.

In orthomoleculaire therapie kijken we naar je voedingspatroon: ben je je lichaam slechts aan het ‘vullen’ of verantwoord aan het voeden? We denken al snel dat voedingsproducten ‘goed’ voor ons zijn, maar is dat echt het geval? Samen met jou kijken we naar hoe je lichaam werkt en hoe bepaalde voeding daarbij ondersteuning kan bieden. Je wordt je ervan bewust welke voeding op dit moment het beste bij jou past. Bovendien ga je inzien wat er in je lichaam gebeurt en waarom er zich bepaalde klachten kunnen voordoen. Ten slotte krijg je gedurende de sessies handvatten aangereikt om van gezond eten een gewoonte te maken.

‘Let food be the medicine and medicine be the food.
Eat well, live well, be well’

(Hippocrates)

Gezonde spijsvertering

Pure en onbewerkte voeding levert de bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Ook zorgt zo puur mogelijk eten ervoor dat de spijsvertering beter kan functioneren. De functie van de darmen wordt vaak onderschat. We weten dat de darmen ervoor zorgen dat ons voedsel wordt verteerd zodat het lichaam de voedingsstoffen kan opnemen. Waarvan niet veel mensen zich bewust zijn, is dat onze darmen, net zoals onze huid, een beschermende functie hebben.

Samen met de darmbacteriën (of darmflora) zorgt ons darmweefsel ervoor dat de lichaamseigen stoffen worden binnengelaten en de niet-lichaamseigen stoffen worden afgevoerd. Goed functionerende darmen spelen dan ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Virussen, bacteriën en schadelijke stoffen worden door de darmen als het ware ‘herkend’ en via de ontlasting het lichaam uit geleid.

Daarnaast spelen de darmen een rol in de aanmaak van stoffen zoals vitamines, hormonen en neurotransmitters. Deze hebben een cruciale rol in onder andere het functioneren van onze hersenen en zijn daarmee ook van belang voor hoe we ons voelen. Een disbalans in de darm(flora) kan meespelen in de oorzaak van angsten, stemmingswisselingen, burn-out en depressieklachten. Een goede gezondheid komt vanbinnen uit, en het juiste voedingspatroon ligt daaraan ten basis.

De sessies

In de orthomoleculaire sessies komen de volgende onderwerpen aan de orde:
– Voeding en voedingstekorten
– Werking van de spijsvertering
– Werking van de hormonen
– Slapen & bioritme,
– Stress
– Supplementen

Op je lijf geschreven

De Relatie Company werkt vanuit de driehoek ratio, lichaam en familiesysteem. Dit doen we omdat je functioneren, binnen en buiten je werk, niet los kan worden gezien van de samenhang tussen deze drie pijlers. Daarbinnen dient orthomoleculaire therapie als leidraad voor het vergroten van inzicht in het zelfhelend vermogen van het lichaam. Voeding is tenslotte een van de eerste stappen om goed voor jezelf te zorgen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en voldoende energie hebt, kun je ook goed voor anderen zorgen. Een goede gezondheid begint vanbinnen uit. Kleine aanpassingen in je voedingspatroon zorgen voor grote veranderingen in hoe je je voelt en functioneert.

Marieke Gerhards:

“Op welke manier kan ik het beste voor mijn lichaam zorgen? Deze vraag houdt mij al jaren bezig en maakt mijn holistische blik op gezondheid en geluk steeds breder. Mijn reis begon met het verbeteren van mijn eigen fysieke gezondheid en het volgen van verschillende opleidingstrajecten in die richting: voedingsleer, leefstijl-coaching en orthomoleculaire therapie. Daarnaast heb ik mij verdiept in zingeving, spiritualiteit en systemisch werken. Al deze opgedane kennis deel ik graag met mijn cliënten.”