YOGA

Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn de basis voor een gelukkig leven. Yoga is een manier om zowel het lichaam als de geest fit te houden. Met yoga breng je je lichaam in verschillende houdingen, je leert ademhalingstechnieken en meditatie. Hierdoor verbeter je lenigheid, kracht en de vorm van je spieren, terwijl het lichaam met de geest ‘samenwerkt’.
Yoga komt oorspronkelijk uit India en ontstaan vanuit het hindoeïsme. Het woord ‘yoga’ betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’ in het Sanskriet. Tegenwoordig denken wij in het Westen bij yoga aan de fysieke vorm, als middel om je lichaam sterker en flexibeler te maken. Dat is zeker een fijn resultaat van de beoefening, maar door yoga leer je ook in jezelf te keren. Dat doe je door bewust te ontspannen en met je ademhaling de rust op te zoeken. Als je een druk leven hebt is het soms lastig om de ‘uit-knop’ te vinden. Door yoga leer je de aan- en uitknop van jezelf beter te beheersen.

‘Balans is niet iets wat je vindt, maar wat je zelf creëert’

– Jana Kingsford

Raja yoga

Er zijn in de loop der eeuwen veel verschillende yogavormen ontstaan, maar Raja yoga – ‘De koninklijke weg’ – is een van de oudste. De ‘weg’ duidt op het achtvoudige pad naar zelfrealisatie. Dit wordt gezien als het ultieme doel van yoga; het leidt tot ‘samadhi’, ofwel de ultieme bewustzijnsstaat. De acht stappen van Raja yoga zijn een wisselwerking van morele principes, fysieke houdingen en meditatie. Hiermee kom je tot de kern van wie je bent, zonder te worden beïnvloed door factoren van buitenaf.

Raja yoga heeft vanwege de focus op ademhaling, concentratie, visualisatie en meditatie, een krachtige uitwerking op de psychische gezondheid en spirituele groei. Het fysieke deel van Raja Yoga staat bekend als Hatha yoga. Hierbij staat het beoefenen van de ‘asanas’ (yogahoudingen) centraal. Deze kunnen de gezondheid bevorderen en eventuele fysieke klachten verminderen.

Vinyasa yoga

Vinyasa betekent, vrij vertaald uit het Sanskriet, ‘dingen in juiste volgorde zetten’. Deze yogavorm doet dat door gebruik te maken van ‘vinyasa’s’, een serie van dynamische houdingen die je achter elkaar beoefent met een grote rol voor de ademhaling. Een andere naam voor Vinyasa yoga is ook wel ‘Flow yoga’. Een van de bekendste vinyasa’s is de Zonnegroet. Omdat er veel wordt bewogen, kan een Vinyasa-les best uitdagend zijn. 

Esther Beekhuis​:

“Nadat ik een tijdje stewardess bij KLM ben geweest, ben ik een loopbaan gestart in de sales. Maar na verloop van tijd wilde ik meer diepgang in mijn leven en yoga bleek het antwoord. Ik wilde meer weten over de achtergronden en ook beter inzicht krijgen in mijzelf, mijn patronen, valkuilen en beweegredenen. Daarom ben ik in 2015 begonnen met de vierjarige opleiding Raja yoga. Hierna heb ik de opleiding tot Vinyasa-docent gedaan en mijn internationaal erkende Yoga-Alliance-diploma behaald. Yoga is voor mij een leefwijze; ik leer elke dag weer nieuwe dingen – op en naast de mat. Wat is er mooier dan jezelf de mogelijkheid te gunnen om naar binnen te keren en tot diepere inzichten over jezelf te komen? Die ervaring wil ik de deelnemers ook bieden.”