Mindfulness en zelfcompassie

Mindfulness is met aandacht leven, zonder te oordelen. Het gaat om aanwezig kunnen zijn in het ‘hier en nu’. Wie mindful leeft, oefent voortdurend om elk moment in het leven diep aan te raken. Maar om dat te kunnen, is hoe je in het leven staat belangrijk. Kun je met een nieuwsgierige blik kijken naar de gedachten in je hoofd? Kun je je bewust zijn van wat je voelt, lichamelijk en in je geest? 

Je kunt in alle situaties mindful zijn; thuis, op je werk, wanneer je loopt, zit, fietst, eet of drinkt. Je geeft steeds opnieuw aandacht aan de rijkdom van dat specifieke moment. Om dat te bereiken, zijn je zintuigen en ademhaling belangrijke ankerpunten. Je zintuigen zijn altijd in het ‘nu’ en je ademhaling is altijd aanwezig. Wanneer je je aandacht richt op wat je proeft, ruikt, ziet, voelt of hoort, ben je je automatisch bewust van je eigen ‘aanwezigheid’.
Om je opmerkzame bewustzijn te verdiepen is het belangrijk te oefenen met mindfulness-meditaties. Deze leren je hoe je op een prettige, harmonieuze manier in het heden kunt leven en hoe je van het ‘nu’ een mooier moment kunt maken. Een plek waarin jezelf kunt beslissen en keuzes kunt maken. Ook wanneer er onaangename gevoelens zijn, zoals onvrede, verdriet of boosheid. 

Kan ik zachte aandacht geven aan al mijn gevoelens. Ze koesteren. Ermee ademen. Ze laten zijn. Zonder schuld te geven aan anderen, de wereld of god. Zonder er over na te denken in een poging het op te lossen. Zonder af te leiden door iets te gaan doen. Zonder oordeel of weerstand…

Op je lijf geschreven

Mindfulness betekent, ‘ja’ zeggen tegen het leven, ‘maar ook ‘ja’ zeggen tegen het ‘nee’.

De inzichten uit mindfulness-meditaties helpen je tevens om te gaan met onprettige gevoelens. In liefdevolle aandacht kun je een nieuwe dimensie ontdekken in wat er is in je leven.

Zo draag je zorg voor ál je gevoelens en gewaarwordingen. 

De sessies

In twee sessies maak je kennis met mindfulness en zelfcompassie. Je gaat oefenen in het ‘aanwezig zijn’ in het ‘hier en nu’. Dit doe je met liefdevolle vriendelijkheid en volle aandacht, zonder daarbij te oordelen.

De meditatieoefeningen zijn bedoeld om je zo goed mogelijk te concentreren op de ervaring, van moment tot moment. Je gaat deze ervaringen omkleden met gevoelens van vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en acceptatie.

De meditatie is een persoonlijke ontdekkingsreis waarin alles mag zijn en gevoeld mag worden. Deze tijd is helemaal voor jezelf! Je krijgt oefeningen mee naar huis die je kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Hellen Zapf:

“Naast mijn werk als integratieve kindertherapeut ben ik sinds 2019 werkzaam als trainer/coach in mindfulness en zelfcompassie Door middel van mindfulness heb ik geleerd mezelf lief te hebben en te handelen vanuit compassie in plaats van mijn kritische stem te volgen. Daardoor is mijn kwetsbaarheid mijn kracht geworden; binnen allerlei beperkingen heb ik mijn mogelijkheden ‘ont-dekt’. Mijn authentieke zelf is tevoorschijn gekomen.
Het is mijn wens en passie om vanuit deze ervaring iedereen een opening te bieden vrijheid te voelen en ervaren. Om te leven wie je werkelijk bent, jezelf te accepteren en helemaal tevoorschijn te kunnen komen. Zo kun je met vertrouwen je eigen richting gaan bepalen. Binnen de veilige bedding van de Relatie Company begeleid ik je middels mindfulness- en zelfcompassietraining om bewustzijn te integreren in je dagelijks leven. Vanuit een gevoel van helderheid, warmte en rust krijg je een dieper inzicht in jezelf.”